dilluns, 9 de juny del 2008

suus Les migracions a Berrós Jussà



Taules, gràfics...

He començat apartat donant un mapa amb la situació geogràfica de Berrós Jussà, perquè estigui mès a l'abast de tothom on està aquest poble on visc, i , perquè us pogeu fer una idea de com seràn les migracions en aquest poble, de 25 habitants, i en el qual centrerè le sentrevistes.

Berrós Jussà, actualment hi viuen 25 persones, però logicament no sempre ha estat així. En el següent gràfic es poden observar els canvis de població.


Analitzant aquest gràfic, podrem veure dos distintius canvis, a mès d'un fenòmen: el despoblament.

  • El primer “canvi”, situat al principi del gràfic és bastant incomprensible a simple vista: una devallada de població de 76 a 31 habitants. Si ens hi fixem, però, es veu que entre aquest dos nombres han passat quaranta-tres anys, cosa que explica la baixada.

  • El segon punt en que ens fixem és la pujada sobtada de la població l'any 1858. Aquest fenòmen, és força raonable, ja que al 1857, va ser la primera vegada que es feia un recompte autèntic de la població. Els anys anteriors (amb molta diferència entre ells) eren contats únicament per raons fiscals i de manera fàcil: un, dos, tres, cinc ximeneies amb fum o focs, tantes persones aproximadament per foc, i au, recompte fet. Es per aquesta raó la pujada de 1850 a 1858, de 42 a 94 persones.

  • Finalment l'última observació que m'agradaria fer sobre aquest gràfic és el despoblament, o la baixada de població en tots els petits pobles. A Berrós, a grans trets, es va donar a partir 1920, una baixada considerable, tot i que on es nota mès és a partir del 1950.


Aquest gràfic tot i que proporciona informació, deixa clar la poca gent que viu a Berrós Jussà, ja que en cap dels casos es supera als tres habitants per grup d'edat i encara hi ha espais en blanc en certes edats.

Tot i això en aquest gràfic s'hi podrien afegir sis persones que no viuen oficialment a Berròs i la gent que hi està empadronada però que no hi viu.